Obilježen 31. maj - Dan Ekonomskog fakulteta

31.05.2017

Uručivanjem nagrada najboljim studentima, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore obilježio je Dan fakulteta i 57 godine postojanja i rada. 

Proslavi je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su bili predstavnici Univerziteta Crne Gore, privrede, nauke, kulture, poslovnih organizacija, kao i veliki broj predstavnika medija.

Na samom početku svečanosti, Dekan Ekonomskog fakulteta docent dr Nikola Milović pozdravio je brojne zvanice, i naglasio značaj današnjeg datuma. 

"Od 31. maja 1960 godine do danas ideja koja je ugradjena u temelje fakulteta je sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka. Ta znanja ovdje su dobili najveći crnogorski državnici i privrednici, a prenosili su im ih akademici, rektori, profesori i saradnici ovog Fakulteta.

Na vrijednostima koje su postavili profesori i svršeni studenti sa našeg fakulteta, nastajalo je novo društvo i država. Sve ovo jasno govori o značaju Ekonomskog fakulteta i njegovoj snažnoj istorijskoj ulozi u razvoju Crne Gore."


Tokom svog obraćanja dekan Milović se osvrnuo i na niz najznačajnijih aktivnosti koje su u proteklih godinu dana sprovedene na Ekonomskom fakultetu. 

" Uspješno smo akreditovali novi nastavni plan i program – po modelu 3+2+3, kojim će biti unaprijeđen kvalitet studiranja, a svršeni studenti ekonomije i menadžmenta imaće i teorijsko i praktično znanje za novi sistem funkcionisanja i privređivanja u modernom poslovanju.

 U okviru Nauke i istraživanja, nastavili smo suizdavanje časopisa  Economic – Outlook kao i “Montenegro journal of Economics”. Objavili smo 10 radova u časopisima koji se nalaze na SCI/SSCI listama, i učestvovali smo u preko 15 međunarodnih naučnoistraživačkih projekata.

  
Tokom prethodne godine 46 naših studenata boravilo je na stranim univerzitetima, 9 stranih studenata studiralo je na našem fakultetu, 14 nastavnika i saradnika boravilo je na stranim, dok je 10 stranih nastavnika boravilo na našem fakultetu;

U okviru odnosa sa akademskom i poslovnom zajednicom potpisali smo sporazume o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Ekonomskim fakultetom u Osijeku.

U pogledu infrastrukture napravljeni su znatni iskoraci na osavremenjavanju Fakulteta. Ulaganje u IT opremu, opremanje sala, kao i projekat osposobljavanja zgrade fakulteta za lica sa invaliditetom u vrijednosti od 230 hiljada eura, samo su počeci ulaganja u obnovu fakulteta"

Da je prethodna godina bila veoma uspješna na svim poljima dokazuju i brojne nagrade.

" Stručni žiri Asocijacije menadžera Crne Gore da Ekonomskom fakultetu dodijeli nagradu za najbolju instituciju za obrazovanje i edukaciju menadžera.  Osim toga, studentima Fakulteta  dodijeljene su nagrade za najbolji diplomski, i doktorski rad za 2017. godinu koju tradicionalno dodjeljuje Centralna banka Crne Gore. Da naši studenti ne zaostaju za kolegama iz inostranstva potvrđuje i najveće i najprestižnije evropsko takmičenje u različitim disciplinama i vještinama Euroskills 2016. godine.

Sa ciljem bogaćenja studentskog života i aktivizma pokrenuli smo dvije nove manifestacije, a to su Dani brucoša i The Right Start. Predavanja istaknutih privrednika, ministara, bogat kulturni i sportski život ponovo su napunili učionice i postale svakodnevnica u funkcionisanju Ekonomskog fakulteta, na naše veliko zadovoljstvo." istakao je dekan.


Na kraju svog obraćanja dekan Milović naglasio je da je zaustavljena spirala krize upravljanja Ekonomskim fakultetom i komunikacije sa organima UCG. Kroz uspješnu saradnju sa organima Univerziteta Crne Gore, Rektorkom i predsjednikom UO, pronađeno jeoptimalno rješenje za kvalitetno funkcionisanje fakulteta u budućem periodu, i sprovedena sistematizacije radnih mjesta, nakon gotovo 20 godina.

Predstavljen je i godišnji izvještaj za 16/17 godinu, u kojem su sublimirani svi projekti sprovedeni u prethodnom jednogodišnjem periodu.


Centralni dio svečanosti bio je uručivanje nagrada najboljim studentima, koji su ostvarili najbolje rezultate u toku prethodne godine.

U školskoj 2016/2017. godini, za ostvareni uspjeh na akademskim osnovnim studijama, nagrađeno je 27 studenata.

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini akademskih studija nagrađeni su: Raičević Milan, Simović Barbara, Jovanović Aleksandra.
- Za ostvareni uspjeh na prve dvije godine akademskih studija nagrađeni se: Vlahović Anđela, Tošković Ivana, Radanović Nikola, Bošnjak Mirjana, Vujičić Nikola, Šaranović Adriana, Vukčević Milica, Veljković Jelena, Janketić Tamara.

- Nagrađeni studenti za ostvareni uspjeh na prve tri godine akademskih studija nagrađeni su: Pejović Bojan, Martinović Miloš, Đorić Suzana, Lukač Ilma, Tomašević Jelena, Ražnatović Lela, Paškalj Ana.

- Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završe završenih studija nagrađeni su: Bajagić Jovana, Šehović Denisa, Vuković Ana, Ćirović Dragana, Vukčević Milica, Knežević Sanja, Đoković Tijana, Ražnatović Aleksandar.

- Takođe, za ostvareni uspjeh na primijenjenim osnovnim studijama (prosječna ocjena preko 9.00) nagrađeno je ukupno šest studenata. Na Studijama menadžmenta Podgorici nagrađena su tri studenta.

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenih osnovnih studija nagrađeni su: Bijelić Aleksandar, Šljukić Danilo
- Za ostvareni uspjeh na prve dvije godine primijenjenih osnovnih studija nagrađena je Bakica Helena.

- Na Studijama menadžmenta u Bijelom Polju nagrađeni su, takođe, tri studenta. 

- Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenihosnovnih studija nagrađena je Babajić Erna.

- Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završenih studija nagrađeni su: Mulić Dženana, Čoković Elvina.

- Posebna nagrada fakulteta dodijeljena je studentima Damjani Katnić i Bojanu Pejoviću, dobitnicima zlatne medalje na takmičenju EuroSkills.