Počela nova studijska godina

26.09.2016

Svečani prijem nove generacije studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u prepunom amfiteatru „Montenegro“, označio je početak nove studijske godine u najstarijoj jedinici Univerziteta Crne Gore. Događaj je otvoren himnom Crne Gore i studentskom himnom u izvođenju operske pjevačice Sare Vujošević.

U okviru pozdravne riječi, Dekan Ekonomskog fakulteta, docent dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu brucošima, 56. generaciji studenata, istakavši da Ekonomski fakultet svojim autoritetom od 1960. godine promoviše temeljne akademske vrijednosti: slobodu, poštenje, odgovornost, izvrsnost, a uz međusobno uvažavanje i poštovanje ljudskog dostojanstva. Dekan  je ukazao na to da je imperativ studentskog života na Fakultetu sticanje kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja, a da su ta znanja na Fakultetu studenti dobijali i dobijaju od najvećih crnogorskih državnika i privrednika, akademika, rektora, profesora i saradnika ovog Fakulteta.

Posebno je najavljena manifestacija DANI BRUCOŠA, čiji je cilj da se studenti kvalitetnije upoznaju sa mogućnostima koje im pruža najstarija visokoškolska ustanova u Crnoj Gori. Tako će brucoši ispratiti zasebne događaje kao što su „Mobility Day“, panel „Zašto studirati na Ekonomskom fakultetu?“, predstavu „Ples pobjednika“, sportsku tribinu „Ekonomija i sport“, te brucoško veče. Dekan je novoj generaciji studenata uputio i nekoliko (pre)poruka: 1. Da brinu  o dobru i sopstvenim interesima, ali da brinu i o interesima Ekonomskog fakulteta i države Crne Gore u duhu akademske slobode te odgovornog traganja za najboljim rješenjima. Na kraju izlaganja, Dekan je istakao da je sudbina Ekonomskog fakulteta da bude prvi i najbolji, a da brucoši od danas postaju dio te sudbine!

Nakon govora Dekana Fakulteta, uvodno predavanje, održao je prof. dr Božo Mihailović, redovni profesor Univerziteta, na temu Zašto i kako studirati savremene ekonomske nauke?

Profesor Mihailović je poručio studentima da ne čekaju da im posao stvori neko drugi, već da moraju biti inicijatori promjena i njihovi realizatori. Istakao je da u novim konstelisanim okolnostima i svjetski integrisanim problemima ekonomska nauka dobija posebnu ulogu i značaj, te da je neophodno savremeno ekonomsko i šire znanje i obrazovanje, uz profesionalizam, kombinovano sa specijalističkim znanjima novih oblasti ekonomske nauke. Na kraju izlaganja, profesor Mihailović je studentima poručio da poštuju princip kontinuiteta, tako što će u osvajanje znanja krenuti već od prvog radnog dana na Fakultetu.

folder_openPridruženi fajlovi