Održan prvi Dan mobilnosti na Ekonomskom fakultetu

28.09.2016

U okviru manifestacije Dani brucoša na Ekonomskom fakultetu sinoć (27.09.2016.) održan je prvi Dan mobilnosti. Pored prezentacije fotografija i utisaka studenata s razmjene, održana je prezentacija  institucija zaduženih za poslove međunarodne saradnje, kao i pojedinih programa međunarodne akademske mobilnosti. Dan mobilnosti organizovan je s namjerom da se među studentima i nastavnicima Ekonomskog fakulteta poveća nivo akademske mobilnosti, koja čini jedan od nosećih stubova Evropskog obrazovnog prostora.

Dan Mobilnosti otvorio je prodekan za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta prof. dr Saša Popović, koji je, između ostalog, studentima poručio: “Ne zaboravite -  čim pređete granicu svoje zemlje, vi ste njen neformalni ambasador. Da li znate da ste s indeksom Ekonomskog fakulteta dobili mogućnost da budete takav ambasador u preko 30 zemalja?”.  

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore prof. dr Maja Baćović ukazala je na značaj i nastojanje da se poveća nivo mobilnosti na Univerzitetu Crne Gore.  “Ekonomski fakultet značajno učestvuje u akademskoj mobilnosti.”, naglasila je prof. Baćović i podržala ideju da se ovakve manifestacije organizuju i na drugim univerzitetskim jedinicama. Pozdravnu riječ imao je i magistar Thomas Zörner, sa WU Vienna University of Economics and Business.

Svoja iskustva prisutnima je prenijelo nekoliko studenata našeg fakulteta koji su bili na razmjeni i studenti iz inostanstva koji su trenutno kod nas.

Projekte EU saradnje u visokom obrazovanju, predstavio je g-din Ranko Lazović iz Nacionalne Erasumus+ kancelarija u Crnoj Gori, dok je o Erasumus plus program mobilnosti govorila g-đica Isidora Lakić iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope kreirale su CEEPUS mrežu radi podsticanja interne mobilnosti u region o čemu je govorila g-đica Nerisa Redžematović iz Ministarstva prosvjete CG. Studentima je veliki broj bilateralnih državnih ugovora predstavila g-đa Lidija Ercegović iz Ministarstva prosvjete CG.

Muzičkim prilozima Dan mobilnosti 2016. obogatio je Šćepan Stojanović, student III godine na programu Harmonika iz klase profesora Predraga Jankovića. Stojanović nedavno je imao solistički koncert u Trstu (Italija) gdje je dobio vrhunske kritike.