Uspješni crnogorski privrednici na Ekonomskom fakultetu

28.09.2016

Treći događaj u okviru manifestacije “Dani brucoša” na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, okupio je bivše studente Fakulteta, a sada uspješne poslovne ljude koji su govorili na temu “Zašto studirati na Ekonomskom fakultetu”. Gosti su u razgovoru sa studentima predstavili svoja iskustva tokom studiranja i to kako su studije uticale na njihovu karijeru, prisjećajući se studentskog perioda i razmišljanja o svom profesionalnom opredjeljenju.

Događaj je otvorila prof. dr Gordana Đurović, koja je pored dobrodošlice gostima i studentima, ukazala na važnost odabira profesije kao ključne stavke mladih ljudi koji su na početku studija.

Studentima su se nakon toga obratili:

  • Predrag Perković, direktor prodaje, Crnogorski Telekom AD,
  • Aleksandar Radović, direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom, Societe Generale Montenegro,
  • Milutin Ðuranović, Šimšić Montmilk DOO, Mljekara Lazine,
  • Gojko Maksimović, izvršni direktor, Montenegroberza AD,
  • Miloš Golubović, izvršni direktor, Veletex DOO, Podgorica,
  • Jakov Milatović, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD),
  • Aleksandra Anđelić, osnivač NLP Network,
  • Ksenija Vujošević, predstavljanje CEO konferencije.

Predrag Perković, direktor prodaje u kompaniji  Crnogorski Telekom AD, ukazao je na značaj bavljenja sportom tokom studija, podijelivši sa studentima svoja iskustva u sportu, s obzirom na to da se tokom studija bavio karateom i bio reprezantativac Crne Gore.

Ispred Societe Generale Montenegro banke, inače dugogodišnjeg partnera Fakulteta, predstavio se gospodin Aleksandar Radović, direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom. On je ovom prilikom predstavio kompanijski program zapošljavanja studenata završnih godina.

Šimšić Montmilk DOO, prva je privatna mljekara u Crnoj Gori. Vlasnik ove kompanije, gospodin Milutin Ðuranović, ukazao je na potrebu za ovladavanjem znanjima novih ekonomskih disciplina, kao bazičnih za dalji rast i razvoja pojedinaca i kompanija.

Gojko Maksimović, izvršni direktor Montenegroberze AD, fokusirao je razlike između poslovanja na crnogorskoj berzi i berzanskog poslovanja uopšte, zbog trenutnog stanja tržišta kapitala u našoj zemlji.

Kompanija Veletex DOO, posluje na crnogorskom tržištu od 1992. godine, kao porodični biznis. Miloš Golubović, izvršni direktor ove kompanije podijelio je sa studentima osnovne informacije o kompaniji, uz akcenat da je kompanija usmjerena ka mladim ljudima koji u ovoj organizaciji mogu pronaći način da iskoriste svoj potencijal.

Jakov Milatović, predstavio je svoja zanimljiva iskustva sa stručnih i studijskih razmjena širom svijeta, sa porukom da je mobilnost studenata veoma važna u njihovom profesionalnom i ličnom razvoju.

Aleksandra Anđelić, osnivač NLP Network-a, otkrila je studentima da je nekada imala veliki otpor prema javnom nastupu, te da je taj problem prevazišla zahvaljujući metodama NLP-a. Takođe, navela je da je jedna od njenih velikih želja bila da svoje iskustvo i znanje dijeli sa drugim ljudima, baš tu, na Ekonomskom fakultetu.

Na kraju događaja, studentske aktivnosti Volonterskog kluba Ekonomskog fakulteta predstavila je Ksenija Vujošević. CEO konferencija, najveći projekat koji realizuje ova organizacija, predstavlja godišnje okupljanje mladih i njihovu afirmaciju i pripremu za tržište rada. Emotivne životne priče govornika, imaju za cilj da motivišu mlade ljude na proaktivan pristup preduzetništvu i permanentan rad na razvoju karijere. Ksenija je navela, da CEO tim u Podgorici uskoro planira regrutaciju novih članova, te da brucoši imaju priliku da postanu dio te velike regionalne priče.